Skjetlein grønt kompetansesenter - STFK

18. desember 2016
Nummer: 201619
Tema: Skole
Kommune: Sør-Trøndelag Fylkeskommune
Denne rapporten belyser opprettelsen av Skjetlein grønt kompetansesenter (SGK), utvalgte forhold knyttet til utvikling og drift av senteret. Rapporten konkluderer med at styring og oppfølging av SGK har hatt vesentlige mangler siden etablering (1.1.2012). Revisor baserer dette på opplysninger om at ledelsen ved SGK ikke hadde tilfredsstillende tilgang til administrative systemer, det ble ikke utarbeidet tiltaksplaner i tråd med strategiske satsninger, virksomheten ble ikke evaluert slik det var forutsatt og fylkestinget er ikke gitt noen helhetlig orientering om utviklingen ved senteret før april 2016. Revisor har vurdert at utfordringene knyttet til blant annet akkumulert merforbruk og merkantile utfordringer måtte være kjent våren 2014, og at det burde vært fremmet en politisk sak om evaluering av SGK.

Mobbing i grunnskolen - Selbu

17. desember 2016
Nummer: 201618
Tema: Skole
Kommune: Selbu Kommune
I denne forvaltningsrevisjonen er det undersøkt hvordan skolene i Selbu arbeider mot mobbing, både hvordan man forbygger, avdekker og følger opp mobbing. Revisor konkluderer at skolene i hovedsak arbeider aktivt og systematisk for å forebygge, avdekke og håndtere mobbing. Skolene har mål og planer for det psykososiale miljøet og det gjennomføres mange tiltak med sikte på trygghet og trivsel for elevene. Skolemiljøutvalget, som er et lovpålagt utvalg å ha ved den enkelte skole, synes i varierende grad å fungere. Elevundersøkelsen gjennomføres som forutsatt, i tillegg til andre kartlegginger av skolemiljøet. Resultater fra disse undersøkelsene presenteres for ansatte og utvalg ved skolene. Det tilkjennegis at ansatte er kjent med handlingsplikten i opplæringsloven og at man varsler ledelsen om noe avdekkes. Mobbing og psykososialt læringsmiljø diskuteres mellom ansatte i ulike fora, men skolene i Selbu har ikke iverksatt spesifikke tiltak i forhold til å vedlikeholde eller øke ansattes kompetanse om mobbing. Skolene i Selbu har rutiner for å håndtere mobbesaker som avdekkes, og rutinene er i tråd med de anbefalinger utdanningsdirektoratet gir. Det er allikevel lagt fram data som tyder på at det fattes for få enkeltvedtak i forhold til mobbing av elever. Det er langt flere elever i grunnskolen i Selbu som oppgir å være mobbet enn det omfanget av enkeltvedtak tilsier.

Forebyggende innsats barn og unge - Hitra

16. desember 2016
Nummer: 201617
Tema: Barnevern
Kommune: Hitra kommune
Denne rapporten har fulgt opp bestilling fra kontrollutvalget med problemstillingen om de ulike tjenestene for barn og unge følger opp målene i kommuneplanen om tidlig og forebyggende innsats for barn og unge i Hitra kommune? Rapporten går nærmere inn i om de ulike tjenestene har kompetanse og kapasitet til å drive forebyggende innsats i ulike deler av barne- og ungdomsmiljøet, og om det er etablert samarbeidsarenaer for helhetlig innsats for de ulike tjenestene for barn og unge.

Oppføring av driftshall - Hitra

15. desember 2016
Nummer: 201616
Tema: Planlegging, bygg og eiendom
Kommune: Hitra kommune
Rapporten omhandler enkelte sider ved prosessen ved bygging av driftshallen. Revisjonen avdekket enkelte svakheter knyttet til forarbeid og planlegging av byggeprosjektet, mangler ved rutinene for arkivering og journalføring, og dokumentasjon av konkurranse ved anskaffelser til prosjektet. Utfordringer ved at planlagt egeninnsats ikke har latt seg gjennomføre medførte at kostnadene økte, med behov for tilleggsbevilgninger.
Revisjonen stiller spørsmål ved om kommunens byggesaksavdeling burde stilt krav til at driftsavdelingen bestilte oppmålingsforretning av det aktuelle området. Videre stiller revisjonen spørsmål ved forholdet til byggegrense til veg, jf vegloven. Revisjonens vurdering er at reglene om offentlig anskaffelser i all hovedsak er fulgt, med unntak for dokumentasjon knyttet til beslutning om å unnlate å gjennomføre konkurranse/ innhente tilbud fra flere leverandører.
 

Kommunale tjenester i NAV - Skaun

05. desember 2016
Nummer: 201615
Tema: Helse og omsorg
Kommune: Skaun kommune
Rapporten omhandler problemstillinger knyttet til bakgrunnen for økning i utbetaling av sosialstønad, samt organisering og saksbehandling ved utdeling av økonomisk stønad etter Lov om sosiale tjenester. Vi har også vurdert om saksbehandlingen gjennomføres på en måte som gjør mottagerne selvhjulpne, i tråd med stønadens formål.

Eierskapsoppfølging - Malvik kommune

01. desember 2016
Nummer: 201614
Tema: Selskapskontroll
Kommune: Malvik kommune
Denne eierskaps-selskapskontrollen viser at Malvik kommune behandler eierskapsmeldingen jevnlig. Meldingens innhold er aktivt og i tråd med anbefalingene. Kontrollen har påpekt enkelte mangler ved rutinene for at eierrepresentantene får styringssignaler i forkant av eiermøter, og for å gi tilbakemelding etter møter. Videre understrekes i rapporten at Malvik kommune bør arbeide videre med å sikre kompetansebasert sammensetning i de styrer kommunen har eierinteresser i.

Miljøpakken - STFK

17. oktober 2016
Nummer: 201613
Tema: Økonomi
Kommune: Sør-Trøndelag Fylkeskommune
Revisjonen har sett på om ressursbruken i Miljøpakken er i tråd med STFKs vedtak og føringer, og om STFK når frem med sine prioriteringer i Miljøpakkesamarbeidet. Det er uenighet i samarbeidet om fordeling av deler av Miljøpakkens inntekter. Fordeling av disse midlene må partene i samarbeidet ta stilling til i forbindelse med Miljøpakkens trinn 3. Videre har det vært uenighet mellom partene om hvilke prinsipper som skal gjelde for finansiering og drift av kollektivtrafikken. Her har STFK oppnådd enighet om det som synes å være en god og forutsigbar løsning for drift av kollektivtrafikken.

Psykisk helsevern - Meldal

17. oktober 2016
Nummer: 201612
Tema: Helse og omsorg
Kommune: Meldal Kommune
I denne rapporten undersøker vi om Meldal kommune sikrer at personer med behov for tilbud innen psykisk helse får nødvendig bistand, og om det psykiske helsearbeidet i kommunen har en hensiktsmessig organisering, sett opp mot krav om internkontroll og styringssystemer for øvrig. Revisor vurderer at arbeidet med psykisk helse og rusomsorg i hovedsak virker å være i samsvar med kravene til internkontroll. Imidlertid påpeker revisor at kommunen har enkelte utfordringer på operativt nivå.

Samhandlingsreformen - Frøya

14. oktober 2016
Nummer: 201611
Tema: Helse og omsorg
Kommune: Frøya Kommune
I denne forvaltningsrevisjonen er det satt søkelys på utfordringer som Frøya kommune møter ved implementering av samhandlingsreformen, herunder kapasitet og kompetanse innen helse og omsorg. Revisor konkluderer med at Frøya kommune møter betydelige utfordringer, som i stor grad skyldes et manglende tilpasset omsorgstilbud til enkelte pasientgrupper. Kommunen har også utfordring mht å rekruttere og beholde sykepleiere. Dette medfører en sårbarhet for at kommunen ikke evner å bemanne med tilstrekkelig kompetanse til enhver tid.

Selskapskontroll Hamos

14. oktober 2016
Nummer: 201610
Tema: Selskapskontroll
Kommune: Agdenes, Frøya, Hemne, Hitra, Meldal, Skaun, Snillfjord
Denne selskapskontrollen viser at Hamos Forvaltning IKS fremstår som et ryddig og veldrevet selskap. Selskapet har etablert hensiktsmessige systemer for å hindre kryssubsidiering mellom monopolvirksomhet og konkurranseutsatt virksomhet. Eierstyringen, herunder kommunikasjon mellom kommunene og selskapet, og arbeidet med sammensetning av et profesjonelt styre har forbedringspotensial. Revisjonen er kritisk til at det ikke er etablert innsamling av fritidsavfall i alle eierkommunene.

Eiendomsforvaltning - Agdenes kommune

01. juni 2016
Nummer: 201609
Tema: Planlegging, bygg og eiendom
Kommune: Agdenes Kommune
Denne forvaltningsrevisjonen viser at kommunestyret i Agdenes kommune i svært liten grad har kontroll med forvaltningen av kommunens eiendommer. Kommunen har ikke noe system for å dokumentere tilstand og vedlikeholdsbehov til bygningsmassen sin. Etter revisjonens syn er dette en stor mangel, som gjør det vanskelig å drive langsiktig planlegging i eiendomsforvaltningen og å forvalte byggene i et livssyklusperspektiv. I praksis er forvaltningen i stor grad overlatt til vaktmesterene på de enkelte byggene, noe som gjør oppfølgingen personavhengig og sårbar.

Selskapskontroll med Envina IKS

01. juni 2016
Nummer: 201608
Tema: Eierskap
Kommune: Melhus-, Klæbu- og Midtre Gauldal kommune
Denne selskapskontrollen viser at Envina IKS i hovedsak fremstår som et ryddig og veldrevet selskap. Envina har etablert hensiktsmessige systemer for å hindre kryssubsidiering mellom monopolvirksomhet og konkurranseutsatt virksomhet. Eierstyringen har imidlertid i stor grad vært preget av at eierne er tre kommuner med ulike synspunkter, og kommunikasjonen mellom kommunene og selskapet har hatt stort forbedringspotensial. Revisjonen er kritisk til at det ikke er etablert innsamling av fritidsavfall i alle eierkommunene.

Mobbing i videregående skole

23. mai 2016
Nummer: 201606
Tema: Skole
Kommune: Sør-Trøndelag Fylkeskommune
I denne forvaltningsrevisjonen er det satt søkelys på de videregående skolenes forebyggende arbeid med det psykososiale læringsmiljøet, og hvordan de arbeider for å avdekke mobbing og følge opp mobbesaker. Revisor konkluderer med at skolene har målsettinger, planer og rutiner/prosedyrer for arbeid med det psykososiale læringsmiljøet. Skolene iverksetter også en rekke ulike tiltak for å øke trivsel og forebygge uønskede hendelser i elevmiljøet. De videregående skolene avholder ikke skolemiljøutvalg i tråd med lovverket. Skolene har i liten grad iverksatt målrettede kompetansehevingstiltak overfor lærerne når det gjelder mobbing. Skolene mangler tiltak i forhold til digital mobbing. Det fattes få enkeltvedtak i mobbesaker sammenlignet med det omfanget av mobbing som rapporteres i elevundersøkelsen. I intervju er det framkommet at skolene ikke fatter enkeltvedtak i alle mobbesakene. Revisor stiller spørsmål ved om denne praksisen gir tilstrekkelig rettssikkerhet for partene i de aktuelle sakene.

Samhandlingsreformen - Orkdal Helsetun

23. mai 2016
Nummer: 201607
Tema: Helse og omsorg
Kommune: Orkdal Kommune
I denne forvaltningsrevisjonen er det satt søkelys på utfordringer i kommunen i tilknytning til implementering av samhandlingsreformen. Med bakgrunn i nylig tilsyn fra fylkesmannen vedrørende samhandling mellom helseforetaket og kommunen, ble forvaltningsrevisjonen avgrenset til å se på konsekvenser for kort- og langtidsplasser ved sykehjemmet og kommunens kompetanse innen helse og omsorg. Revisor konkluderer med at Orkdal helsetun har færre korttidsplasser ved Orkdal helsetun enn kommunestyret har forutsatt, og at dette i hovedsak skyldes et manglende tilpasset omsorgstilbud til enkelte pasientgrupper. I tillegg har helsetunet en utfordring når det gjelder å rekruttere sykepleiere. Dette medfører en risiko for at kommunen ikke evner å bemanne med tilstrekkelig kompetanse til enhver tid.

Buen Sykehjem - medvirkning og etterlevelse av regelverket

23. mai 2016
Nummer: 201605
Tema: Helse og omsorg
Kommune: Melhus kommune
I denne forvaltningsrevisjonen er det satt søkelys på medvirkning fra brukere og pårørende, og etterlevelse av regelverket på områder som legemiddelhåndtering, internkontroll og kvalitet. Revisor konkluderer med at bruker- og pårørendemedvirkningen ved Buen sykehjem er varierende og personavhengig. I tillegg viser revisors undersøkelser at en del ansatte har for svak kunnskap om vurdering av samtykkekompetanse og det å identifisere mulige tvangssituasjoner. Buen sykehjem dokumenterer per i dag ikke vurderinger av samtykkekompetanse i tilstrekkelig grad. Det er indikasjoner på at det kan forekomme ulovlige tvangssituasjoner ved sykehjemmet. I hovedsak drives Buen sykehjem i tråd med sentrale krav regelverket for helse og omsorgstjenester. Det er dokumentert at beboernes aktivitetstilbud ikke er tilfredsstillende og at tilbudet om fysioterapi er for svakt. I tillegg synes ansattes kunnskap om og bruk av dokumentasjonssystemene å være mangelfull, noe som utgjør en risiko for at sykehjemmets rutiner på flere områder ikke fungerer.

Kompetanseutvikling og personalorganisering

28. april 2016
Nummer: 201604
Tema: Organisasjon, ledelse og arbeidsmiljø
Kommune: Hemne kommune
Dette er en forvaltningsrevisjon innenfor temaene personalpolitikk og kompetanse innen skoler og pleie- og omsorgstjenestene. Etterpå vedtok kontrollutvalget i sak 18/2015 å avgrense revisjonen til å gjelde skolene og pleie- og omsorgstjenestene. Rapporten belyser rekruttering og kompetanseutvikling, organisering av personalressursene (arbeidstid og arbeidsforhold) og avviks- og varslingshåndtering.

Kostnadsutvikling i investeringsprosjekt

15. april 2016
Nummer: 201603
Tema: Planlegging, Bygg og anlegg
Kommune: Sør-Trøndelag Fylkeskommune
Formålet med denne forvaltningsrevisjonen har vært å avdekke årsaker til at noen fylkeskommunale investeringsprosjekter blir dyrere enn opprinnelig forutsatt. Fylkeskommunens investeringsprosjekter kan være til dels svært komplekse prosjekt. Det tar lang tid å gjennomføre dem, og kompleksiteten tilsier at planleggingen og gjennomføringen av prosjektet kan by på uforutsette utfordringer. Man må ha oversikt over risiko og usikkerhet i prosjektet, og ha et hensiktsmessig system for kontroll og styring. Vår konklusjon er at en større grad av formalisering av risikovurderinger og iverksetting av kontrolltiltak er nødvendig.

Etablering av drift i Vertshuset

29. februar 2016
Nummer: 201602
Tema: Revisjon
Kommune: Tydal kommune
Rapporten redegjør for en begrenset undersøkelse om etablering av drift i vertshuset ved rådhuset i Tydal kommune. Kommunen tildelte oppdraget med å drifte vertshuset til rådmannens kone. Vår undersøkelse viser at det i prosessen ved tildeling av oppdraget, og i tiden etter, har funnet sted grove habilitetsmessige overtramp fra rådmannens side, manglende politisk styring, mangelfull dokumentasjon av viktige forhold og uryddig håndtering av det avtalemessige forholdet mellom kommunen og driver.

Selskapskontroll Klæbu Industrier AS

26. februar 2016
Nummer: 201601
Tema: Selskapskontroll
Kommune: Klæbu kommune
I denne selskapskontrollen har revisor undersøkt om Klæbu kommune forvalter sitt eierskap i Klæbu Industrier AS i tråd kommunestyrets vedtak, selskapslovgivningen og normer for god eierstyring. I tillegg har revisor undersøkt om selskapets økonomi og organisering er i samsvar med formålet. Den første problemstillingen omhandler eierstyring og selskapsledelse (kap 3). Det er vår vurdering at generalforsamlingene i Klæbu Industrier i all hovedsak gjennomføres i tråd med aksjeloven. Den andre problemstillingen er om selskapets økonomi og organisering er i samsvar med formålet (kap 4). Vår konklusjon er at Klæbu Industrier AS er et godt drevet selskap med solid økonomi, god styring og gode rutiner, som utnytter sitt handlingsrom på en god måte og dermed utfører sine oppgaver innenfor det formålet kommunen har satt.