Salg av Myrstadbygget - Selbu

05. desember 2015
Nummer: 201517
Tema: Saksbehandling og forvaltning
Kommune: Selbu Kommune
I dette notatet har vi undersøkt hvorvidt salgsprosessen av Myrstadbygget ble gjennomført etter gjeldende regler og retningslinjer. Det foreligger ingen retningslinjer gitt av kommunen for salg av offentlig eid eiendom. Kommunen står fritt som selger til å velge det bud man anser som hensiktsmessig. Det er grunnlag for å stille spørsmål ved rådmannens arbeid i denne saken - rådmannen burde sørget for å få delegert den nødvendige myndighet til å håndtere salgsprosessen.

Økonomisk sosialhjelp - Malvik

25. november 2015
Nummer: 201516
Tema: Helse og omsorg
Kommune: Malvik Kommune
Rapporten omhandler problemstillinger knyttet til bakgrunnen for økning i utbetaling av sosialstønad, samt organisering og saksbehandling ved utdeling av økonomisk stønad etter Lov om sosiale tjenester. Vi har også vurdert om saksbehandlingen gjennomføres på en måte som gjør mottagerne selvhjulpne, i tråd med stønadens formål.

Eierstyring i Orkdal

30. september 2015
Nummer: 201515
Tema: Selskapskontroll
Kommune: Orkdal Kommune
Rapporten har gjennomgått kommunens system og praksis for eierstyring. Undersøkelsen viser at kommunen har god oversikt over sine eierinteresser og har tydelige målsetninger med sitt eierskap. Det er gitt føringer for bruk av valgkomité til styrer i eide selskaper, noe som er en viktig eieroppgave. Det gis også jevnlige orienteringer til kommunestyret fra noen av selskapene med vesentlige eierinteresser i. Det savnes en helhetlig tilbakemelding til kommunestyret, som oppsummerer og informerer om kommunens eierskap i en eiermelding. I tillegg er det mangler i arkiveringen av grunnlagsdokumentasjon knyttet til eierstyringen.

Forvaltning av bygninger og grunneiendom

10. august 2015
Nummer: 201514
Tema: Saksbehandling og forvaltning
Kommune: Frøya kommune
I denne forvaltningsrevisjonen har vi undersøkt om forvaltningen av bygninger og grunneiendom er i samsvar med vedtatte målsettinger, og at det er etablert ett systematisk arbeid for å forvalte denne. Rapporten viser at kommunen har et systematisk arbeid knyttet til forvaltning av boliger og eiendom, men at det mangler et fagsystem for å systematisere informasjonen, og at avvik ikke dokumenteres tilfredsstillende i kommunen.

Forvaltning av utleieboliger Melhus

30. juni 2015
Nummer: 201513
Tema: Planlegging, bygg og eiendom
Kommune: Melhus kommune
Vi konkluderer med at Melhus kommune driver et målrettet boligsosialt arbeid, som følges opp systematisk gjennom rapportering av tiltak. Det boligsosiale arbeidet har blitt mer systematisk etter at kommunen ble med i et tettere samarbeid med Husbanken og fylkesmannen. Videre konkluderer vi med at den kommunale boligmassen har gjennomgått en standardheving de siste årene. Dette henger blant annet sammen med tidsavgrensa kontrakter og bedre rullering av boliger, og at boligene blir oppusset og eventuelt tilpasset spesielle behov.

Forvaltning av utleieboliger

29. juni 2015
Nummer: 201512
Tema: Planlegging, bygg og eiendom
Kommune: Snillfjord kommune
Snillfjord kommune bistår mange som kan ivareta sine boliginteresser selv med bolig. Kommunen har overkapasitet på boliger, og for tiden kan kommunen tilby boliger til alle som melder interesse, inklusive de som ikke kan ivareta sine egne interesser i boligmarkedet. Dette er en ønsket strategi for å kunne tilby tilflyttere bolig. Likevel viser denne revisjonen at det kan være risiko for at de som har rettigheter ihh. til sosialtjenesteloven, kan bli holdt utenfor av de som kan ivareta boligbehovet sitt på egenhånd. Boligkontraktene er ikke tidsavgrensa, og søknader om bolig er ikke behovsvurdert, eller på annen måte behandlet i tråd med saksbehandlingsregler. Den kommunale boligmassen har gjennomgående dårlig standard, og kommunen har ikke fulgt opp alle tiltakene i tiltaksplanen for den kommunale eiendomsmassen. Økte leieinntekter går inn i en større ramme for den kommunale eiendomsmassen, og går ikke direkte til drift og vedlikehold av boligmassen.

Arbeid med kvalitet i vgo - Orkdal Videregåande skole

12. juni 2015
Nummer: 201511
Tema: Skole
Kommune: Sør-Trøndelag Fylkeskommune
I denne forvaltningsrevisjonen har revisor belyst fylkesrådmannens oppfølging av skolenes arbeid med kvalitet i opplæringen, og Orkdal vidaregåande skoles arbeid med opplæringen på utvalgte områder. Revisors konklusjon er at fylkeskommunens strategiske arbeid med kvalitet i opplæringen er hensiktsmessig, og at Orkdal vidaregåande skole i hovedsak synes å arbeide godt for å utvikle kvaliteten i opplæringen. Det er påpekt at Kvalitetshåndbok for videregående opplæring ikke er revidert i tråd med endringer i opplæringsdirektørens oppfølging av de videregående skolene. Videre er det påpekt svakheter knyttet til Orkdal vidaregåande skoles arbeid med Vurdering for læring og skolens arbeid med skolemiljøutvalg.

Oppfølging av innkjøpsavtaler

09. juni 2015
Nummer: 201510
Tema: Økonomi, rapportering, innkjøp
Kommune: Sør-Trøndelag Fylkeskommune
Informasjonen som ligger til grunn for våre vurderinger tyder på at STFK i all hovedsak har tilfredsstillende oppfølging av leverandører. Etter vår vurdering har STFK tilfredsstillende ansvarsfordeling og organisering av innkjøpsavtalene, og kompetansen er god nok til å ivareta dette ansvaret. STFKs innkjøpsstrategi går ut inneværende år, og ny strategi er under utarbeiding. Revisjonen konkluderer også med at: • Det er brukerterskler som hindrer effektiv utnyttelse av e-handelsystemet. • STFK kan bli bedre på systematisk evaluering av innkjøpsavtaler. • STFK har i hovedsak tilfredsstillende oppfølging av enhetsledere og kommuner. • Brukergruppene ser ikke ut til å fungere helt optimalt, i og med at deltakelsen fra kommunene er svak, og at brukergruppene er mindre aktive etter at avtale er inngått. • I hovedsak er det tilfredsstillende avtalelojalitet, men kommunene kan bli mer lojale. Informasjonen ut til den enkelte innkjøper i kommunene ser ikke ut til å være tilfredsstillende.

Fylkesveier - økonomi

12. mai 2015
Nummer: 201509
Tema: Økonomi
Kommune: Sør-Trøndelag Fylkeskommune
Denne rapporten oppsummerer forvaltningsrevisjon av økonomistyring for drift og vedlikehold av fylkesveg i STFK. Hovedinntrykket er at det utføres en tilfredsstillende økonomistyring, og at det er etablert et godt rammeverk for styring og samhandling på området idag. Det er noen utfordringer knyttet til indikatorer i BMS for fylkesveg og det å sammenfatte rapporteringen av økonomi og aktivitetsdata for fylkesveg, som kan vies oppmerksomhet. Data viser at forfallet til fylkesveg øker, noe som bør vies oppmerksomhet av vei-eier.

Forebyggende innsats for barn og unge

23. april 2015
Nummer: 201508
Tema: Barnevern
Kommune: Meldal Kommune
Denne rapporten oppsummerer forvaltningsrevisjon av forebyggende innsats for barn og unge i Meldal kommune. Hovedinntrykket er at det gjøres en omfattende innsats fra flere ulike tjenester for å trygge situasjonen rundt det enkelte barn og den enkelte ungdom, og rundt barne- og ungdomsmiljøet i sin helhet.

Saksbehandling i pleie og omsorg

10. april 2015
Nummer: 201507
Tema: Saksbehandling og forvaltning
Kommune: Hemne Kommune
Denne rapporten handler om kommunen har god saksbehandling og om denne er i tråd med god forvaltningsskikk. Vi konkluderte med at saksbehandlingen innen pleie og omsorg er god, og i samsvar med god forvaltningsskikk. Det er noen utfordringer knyttet til å ha oversikt over saksbehandlingstid, samt å fatte enkeltvedtak knyttet til trygde- og omsorgsboliger som kan vurderes nærmere.

Overordnet Internkontroll

09. februar 2015
Nummer: 201506
Tema: Organisasjon, ledelse og administrasjon og arbeidsmiljø
Kommune: Klæbu kommune
Denne rapporten omhandler kommunens overordnede internkontroll. Vi konkluderer med at Klæbu kommune har mange elementer som kan og bør inngå i et helhetlig styringssystem, men at det generelt sett er en svakhet at enkelte viktige elementer i styringssystemet er lite formalisert.

Interkommunalt samarbeid

05. februar 2015
Nummer: 201505
Tema: Barn og unge
Kommune: Hitra Kommune
Denne rapporten omhandler kommunens interkommunale samarbeid og er rettet mot de utfordringene som kan ligge i politisk styring og eventuelle kostnader og gevinster et slikt samarbeid kan gi. Revisjonen har tatt utgangspunkt i to utvalgte vertskommunesamarbeid som Hitra kommune er involvert i: Barnevernstjenesten (felles folkevalgt nemnd) og pedagogisk psykologisk tjeneste (administrativt samarbeid). Vi konkluderer med at Nemnda ikke i tilstrekkelig grad har fulgt opp samarbeidsavtalen som gjelder for barnevernstjenesten i det interkommunale samarbeidet. Samarbeidet innenfor PPT-tjenesten synes å være tilfredsstillende.

Offentlige anskaffelser MG

28. januar 2015
Nummer: 201504
Tema: Organisasjon, ledelse og administrasjon
Kommune: Midtre Gauldal Kommune
Denne rapporten handler om kommunen følger regelverket for offentlige anskaffelser på utvalgte områder. Vi konkluderer med at kommunen har noen mangler i gjennomføringen av egne anskaffelser i forhold til gitte føringer. Det er også mangler knyttet til journalføring og arkivering av saksdokumenter. Kommunens oppfølging av avtalelojaliteten til fylkesavtalen varierer for utvalgte produkter. Kommunen har delegert innkjøpsansvaret i egen organisasjon, noe som er hensiktsmessig. De kan med hensikt styrke kompetansen til denne, for å sikre at anskaffelser utføres i samsvar med regelverket.
 

Byggesaksbehandling Melhus

28. januar 2015
Nummer: 201503
Tema: Saksbehandling og forvaltning
Kommune: Melhus Kommune
Undersøkelsen hadde to problemstillinger. Disse handlet om kommunen hadde god byggesaksbehandling og om denne var i tråd med god forvaltningsskikk. Vi konkluderte med at kommunens byggesaksbehandling i hovedsak er god, men at det er utfordringer knyttet til faglig styring av intern saksforberedelse samt systemet for saksbehandling. Kommunen har hatt en del fristbrudd knyttet til saksbehandlingsfrister, noe som i hovedsak hadde sin årsak i manglende kapasitet.

Byggesaksbehandling Tydal

23. januar 2015
Nummer: 201502
Tema: Saksbehandlling og forvaltning
Kommune: Tydal Kommune
Hovedproblemstillingen i undersøkelsen er om Tydal kommune har god saksbehandling på byggesaksområdet. Hovedproblemstillingen blir belyst ved to delproblemstillinger: 1. Er det lagt til rette for god saksbehandling, og 2. Er saksbehandlingen i tråd med god forvaltningsskikk. Vi konkluderer med at kommunens byggesaksbehandling er god og i tråd med god forvaltningsskikk men at det er noen utfordringer knyttet til sårbarhet og tilsyn som kommunen bør se nærmere på.

STFK Kollektivtrafikken i 2013 og 2014

22. januar 2015
Nummer: 201501
Tema: Annet/økonomi
Kommune: Sør-Trøndelag Fylkeskommune
AtB AS har i 2013 og 2014 hatt store merforbruk. Denne rapporten viser hvordan merforbruket har oppstått, og hvilket ansvar fylkeskommunen som eier og bestiller har for merforbruket. Et sentralt poeng er at AtB ikke kan klandres for den delen av merforbruket som skyldes inntektssvikt. Revisjonen er kritisk til at fylkeskommunens styring av økonomien på kollektivområdet i denne perioden har vært preget av alt for lite risikotenkning, til dels urealistiske budsjetter og sviktende rapporteringsrutiner.