Hjemmetjenester for brukergruppen 0-66 år

15. juli 2022
Nummer: FR1168
Kommune: Oppdal kommune
 
I forvaltningsrevisjon om hjemmetjenester for brukergruppen 0-66 år, har vi sett på om det er tilstrekkelig kompetanse, ressurser og kapasitet til å dekke brukernes behov for tjenester. Konklusjonen er at dette er tilfredsstillende i øyeblikket, men tjenestebehovet er i stadig endring, slik at denne konklusjonen er kun basert på et øyeblikksbilde vinter vår 2021/2022. Funn viser at hjemmetjenesten har forbedringspotensial i å systematisere hva som er fremtidig kompetansebehov i et lengre perspektiv.

Unge utenfor arbeid og utdanning

31. mai 2022
Nummer: FR1166
Kommune: Selbu kommune
 

Revisjon Midt-Norge har gjennomført en forvaltningsrevisjon innenfor helse og omsorg i Selbu kommune.  

  • Er det etablert tverrfaglig samarbeid som ivaretar brukernes rettigheter og behov?
    • Hvem er brukergruppen?
    • Hva er brukernes behov?
    • Hvordan blir behovene ivaretatt?

Revisor har basert vurderingene i rapporten på datagjennomgang og intervju.

Revisor konkluderer med at det i hovedsak er etablert tverrfaglig samarbeid som ivaretar brukernes rettigheter og behov. De som selv ønsker hjelp fra helsetjenestene, får hjelpen de har behov for. 

Revisor anbefaler kommunen å ha søkelys på følgende punkt:

  • etablere skriftlige samarbeidsrutiner der det er hensiktsmessig
  • tydeliggjøre hvem som har ansvaret for at tjenestene blir helhetlige for brukerne
  • evaluere samtykkeskjemaet
  • sørge for å synliggjøre og oppdatere kontaktinformasjon slik at alle kan finne fram til rette samarbeidspartner
  • vurdere praksis rundt inntak av lærlinger

Malvik kommunes helsetun

31. mai 2022
Nummer: FR1171
Kommune: Malvik kommune
 
Revisjon Midt-Norge har gjennomført en forvaltningsrevisjon innenfor helse og pleie i Malvik kommune. 
Følgende problemstillinger blir besvart i rapporten:
  • Ivaretas utvalgte krav og målsettinger ved kommunens helsetun?
  • Praksis som ivaretar medisinering av beboere etter faglige anbefalinger?
  • Ernæring
  • Kapasitet
  • Kompetanse
Revisor har basert vurderingene i rapporten på datagjennomgang, intervju og observasjon ved helsetunene. Revisor konkluderer med at i hovedsak ivaretas utvalgte krav og målsettinger innenfor de områdene vi har undersøkt. Det er flest funn når det kommer til medisinhåndtering, og anbefalingene retter seg mot disse funnene.
 
Vi anbefaler å følge opp følgende punkt:
  • Sørge for at medisiner alltid er innelås
  • Sørge for å kassere medisiner som farlig avfall
  • Sikre at medisin gis til riktig tid, og at eventuelle avvik dokumenteres
  • Sørge for forsvarlig praksis ved låning av beboeres medisiner
  • Sørge for at praksis med restlager følger faglige anbefalinger
 
Ved behandling av rapporten, ba kommunestyret kommunedirektøren om å følge opp anbefalingene. 

Evaluering av byggeprosjekter - Delrapport 1 - Flerbrukshus på Ytterøy

09. mai 2022
Nummer: FR1164
Kommune: Levanger kommune
 

Oppføringen av nytt flerbrukshus på Ytterøy har vært et omfattende prosjekt som har møtt på noen utfordringer underveis. Det er etter revisors syn nødvendig å påpeke enkelte feil, blant annet ved anskaffelsen av prosjektleder og entreprenør. Kommunen og brukergruppa har dessuten til tider hatt utfordringer i sitt samarbeid. Til tross for enkelte mangler og utfordringer i prosessen, har man likevel fått et bygg med gode kvaliteter for brukerne.

 

Eierskapskontroll og forvaltningsrevisjon - omstilling i Bindal

06. mai 2022
Nummer: SK1032
Kommune: Bindal kommune
 

Revisjon Midt-Norge har gjennomført en eierskapskontroll i Bindal Utvikling AS og Brukstomta Næringspark AS, som begge er heleide aksjeselskap av Bindal kommune. I tillegg er det gjennomført en forvaltningsrevisjon av omstillingsprosjektet, hvor Bindal Utvikling AS har vært kommunens omstillingsorganisasjon.

Revisor finner at kommunen ikke har vedtatt eierskapsmelding så langt i inneværende valgperiode. Kommunestyret har ikke fått opplæring i eierskap. Formannskapet er eierrepresentant og revisor finner at det er lite kommunikasjon mellom kommunestyret og formannskapet som eierrepresentant når det gjelder eierskapet, mens det er jevnlig informasjon til kommunestyret om driften i selskapet.

Bindal kommune har hatt et omstillingsprogram i perioden 2015-2021, med Bindal Utvikling som kommunes omstillingsselskap. Revisor har undersøkt om midlene er disponert i tråd med målsettingene i prosjektet, rammene for offentlig støtte og habilitet.

Bevilgninger fra omstillingsprogrammet er gjort med referanse til innsatsområder eller handlingsplan. De årlige aktivitetsrapportene fra programmet viser ikke det hele økonomiske bildet av aktiviteten. Det har vært utfordringer med å bruke opp de bevilgede midlene. Søknadene om midler fra omstillingsprogrammet er behandlet i www.regionalforvaltning.no, og det er ikke alltid at det er gjort vurderinger i forhold til regelverket om offentlig støtte og saksbehandlers habilitet. Revisor har ikke funnet dokumentasjon på anskaffelsesprosesser. Det er startet opp anskaffelsesprosesser, men det er uklart om noen er gjennomført. Bindal Utvikling AS har nesten identisk styre med Brukstomta Næringspark AS, og har bevilget midler til Brukstomta Næringspark AS. Revisor har lagt til grunn at forvaltningslovens § 6e, punkt at det ikke oppstår inhabilitet når begge selskapene er offentlig eid. Allikevel kan det være en omdømmeutfordring.

Omstillingsprogrammet har samarbeidet med andre aktører både formelt og uformelt. Det er bygd nettverk med frivilligheten og innbyggerne. Programmet har vært godt forankret hos politikerne. Omstillingsprogrammet har hatt tillit og et godt omdømme. Omstillingsprogrammet har fått drahjelp til å nå målsettinger med å ha blå sektor som innsatsområde, fordi denne bransjen opplever utvikling og vekst. Omstillingsprogrammet har klart å få til en balanse mellom tiltak på kort sikt og bygge strukturer og kultur for utvikling på lengre sikt. 

 

Eierskapskontroll og forvaltningsrevisjon - IKT Indre Namdal IKS

06. mai 2022
Nummer: SK1030
Kommune: Høylandet, Grong, Lierne og Namsskogan kommune
 

Revisjon Midt-Norge har gjennomført en forvaltningsrevisjon i det interkommunale selskapet IKT Indre Namdal IKS. Det er i tillegg gjennomført en eierskapskontroll i fire av de fem eierkommunene. 
Eierkommunene har vedtatt eiermelding eller jobber med den. Det er ordførerne som er eierrepresentanter og det er noe ulik hvilken dialog de har med sine kommunestyrer. Revisor fant at representantskapet ikke har behandlet fireårig økonomiplan. Selskapet har hatt tradisjon for at kommunedirektørene er styrerepresentanter. Revisjonen har påpekt ulike habilitetsutfordringer og anbefalt eierne å vurdere utfordringene med kommunedirektørenes habilitet. 
Det er tette driftsbånd mellom selskapet og den enkelte kommune, men revisor har ikke funnet at ansvars og arbeidsfordelingen mellom selskapet og kommunene er avklart. Det mangler en databehandleravtale mellom selskapet og kommunene.
Forvaltningsrevisjonen av selskapet viser at det er et operativt med fokus på informasjonssikkerhet. Svakheten er manglende dokumentasjon på risikovurderinger, internkontroll og eksempelvis behandlingsoversikter. Selskapet har ulike tekniske informasjonssikkerhetstiltak innfor selskapets økonomisk rammer. Revisor anbefaler selskapet å arbeide for å oppfylle de kravene som personopplysningsloven setter.

Rapportene finner du ved å trykke på kommunenavnet her; Høylandet, Grong, LierneNamsskogan 

Kompetanse og kapasitet

28. februar 2022
Nummer: FR1152
Kommune: Tydal kommune
 

Revisor har i forvaltningsrevisjonen «Kompetanse og kapasitet» i Tydal kommune undersøkt om kommunen har tilfredsstillende kompetanse og kapasitet i ledergruppen til å drifte administrasjonen og personalarbeidet forsvarlig. Videre om kommunen har etablert system, retningslinjer og rutiner som sikrer en forsvarlig saksforberedelse av politiske saker og iverksettelse/oppfølging av disse.

Forvaltningsrevisjon av Brannvesenet Midt IKS

16. februar 2022
Nummer: SK1025
Kommune: Steinkjer, Inderøy, Snåsa og Lierne kommune
 

Revisjon Midt-Norge har gjennomført en forvaltningsrevisjon av selskapet. Følgende problemstillinger er undersøkt:

1. Hvordan ivaretar Brannvesenet Midt IKS akuttoppgaver ved skadested knyttet til helseskader ved ulykker?

Revisor konkluderer med at Brannvesenet Midt IKS ivaretar akuttoppgaver til helseskader ved ulykker i samsvar med gitte krav til dette. Det er ulike ordninger med stedlig ambulanse i noen av eierkommunene. Dette medfører behov for å avklare en ordning for å gi akutt helsehjelp ved ulykker så raskt som mulig utover det branntjenesten kan gi ved skadested, i noen av eierkommunene.

2. Hvordan Ivaretar Brannvesenet Midt IKS det forebyggende brannarbeidet til eierkommuner?

Revisor konkluderer med at Brannvesenet Midt IKS har en systematisk planlegging og utføring av det brannforebyggende arbeidet i samsvar med gitte krav til dette. Det mangler imidlertid en avklaring med eierkommune knyttet til finansiering av brannsikkerhetstiltak i boliger tilknyttet prosjektet «Trygg hjemme». Det er videre behov for en avklaring av tjenester knyttet til feiing og branntilsyn i fritidsboliger i sone 2.

3. Hvordan har Brannvesenet Midt IKS lagt til rette for å håndtere akutt forurensning hos eierkommunene?

Revisor konkluderer med at beredskapsplaner og utstyr for å håndtere akutt forurensning er i henhold til føringer og krav i Brannvesenet Midt IKS sitt virksomhetsområde.

4. Har selskapets ansatte tilstrekkelig opplæring for å ivareta gitte oppgaver til eierkommunene og klarer selskapet å rekruttere tilstrekkelig kompetanse?

Revisor konkluderer med at Brannvesenet Midt IKS har en systematisk oversikt og oppfølging av ansattes kompetanse i selskapet, ut fra gitte krav. Selskapet har kompetanse til å gjennomføre opplæring av egne ansatte og selger kompetansehevende kurs til ansatte i andre brannvesen, noe som gir inntekter og er positivt for selskapet drift. Det er imidlertid noen utfordringer knyttet til rekruttering av deltidsmannskap og lav kvinneandel som bør både ha selskapets og eierkommunenes oppmerksomhet. Revisor ser at selskapet har hatt noe lavere ressurser til brannforebyggende arbeid enn kravet i forskriften. Det har ikke kommet på plass tiltak for å ivareta kravet fra 1.1.2022. Dette bør ha selskapets og eiernes oppmerksomhet.

 

Anbefalinger til Brannvesenet Midt IKS

  • Være bidragsyter til å sikre at alle eierkommunene er underlagt en avklart ordning som sikrer best mulig akutt helsehjelp ved ulykkessted, utover det Brannvesenet Midt IKS kan gi ved skadested. Det er hensiktsmessig at eierkommunene og andre sentrale forvaltningsnivå bidrar til en avklart ordning.
  • Sikre at det brannforebyggende arbeidet til privateiendommer er i samsvar med krav og egne bestemmelser.
  • Sikre en plan for rekruttering i selskapet som blant annet ivaretar utfordringer med turnover hos deltidsansatte i eierkommunene og lav kvinneandel i selskapet.
  • Sikre at ressurser til det brannforebyggende arbeidet i selskapet er i samsvar med forskriftens krav.

Kommunens eierstyring av Brannvesenet Midt IKS

16. februar 2022
Nummer: EK1004
Kommune: Steinkjer kommune
 

Revisjon Midt-Norge har undersøkt hvordan  Steinkjer kommune utøver eierskapet i Brannvesenet Midt IKS i samsvar med kommunestyrets vedtak og relevante normer for aktiv eierstyring. Revisor konkluderer med at Steinkjer kommune utøver eierstyring i Brannvesenet Midt IKS i samsvar med gitte føringer. Kommunens prinsipper for eierstyring er imidlertid ikke beskrevet i kommunens vedtatte eiermelding, noe det er krav om. Deler av kommunens eiermelding knyttet til informasjon fra eide selskap bør også oppdateres årlig, noe som er anbefalt fra KS og vedtatt av kommunestyret i sak 23/21.

Kommunens eierstyring av Brannvesenet Midt IKS

16. februar 2022
Nummer: EK1001
Kommune: Snåsa kommune
 

Revisjon Midt-Norge har undersøkt hvordan Snåsa kommune utøver eierskapet i Brannvesenet Midt IKS i samsvar med kommunestyrets vedtak og relevante normer for aktiv eierstyring. Revisor konkluderer med at Snåsa kommune har mangler i sin utøvelse av eierskap i Brannvesenet Midt IKS. Kommunen mangler en eiermelding som er i tråd med kommunelovens § 26-1.

Kommunens eierstyring av Brannvesenet Midt IKS

16. februar 2022
Nummer: EK1002
Kommune: Lierne kommune
 

Revisjon Midt-Norge har undersøkt hvordan Lierne kommune utøver eierskapet i Brannvesenet Midt IKS i samsvar med kommunestyrets vedtak og relevante normer for aktiv eierstyring. Revisor konkluderer med at Lierne kommune utøver eierstyring i Brannvesenet Midt IKS i samsvar med gitte føringer i kommuneloven. Videre ivaretas KS anbefalinger om aktiv eierstyring i dette arbeidet, med en årlig gjennomgang/oppdatering av eiermeldingen.

Kommunens eierstyring av Brannvesenet Midt IKS

16. februar 2022
Nummer: EK1003
Kommune: Inderøy kommune
 

Revisjon Midt-Norge har undersøkt hvordan Inderøy kommune utøver eierskapet i Trøndelag brann- og redningstjeneste IKS i samsvar med kommunestyrets vedtak og relevante normer for aktiv eierstyring. Revisor konkluderer med at Inderøy kommune har en nylig oppdatert eiermelding som er i tråd med kommunelovens § 26-1. Dette medfør blant annet nye føringer knyttet til eierstrategi, dialog mellom eierrepresentant og kommunestyret. Arbeidet med instruks til valgkomiteen er igangsatt og ferdigstillelse bør følges opp av eier.

Kommunesammenslåing og organisasjonsendringer

28. januar 2022
Nummer: FR1169
Kommune: Nærøysund kommune
 

Denne rapporten oppsummerer samhandlingen mellom politisk og administrativt nivå og innad i kommuneadministrasjonen etter kommunesammenslåing. Nærøysund kommune ble opprettet fra 1.1.2020, etter at kommunene Nærøy og Vikna ble slått sammen. Sammenslåingen skjedde gjennom et stortingsvedtak i 2017, og var en såkalt tvangssammenslåing. Revisor konkluderer med at saker til folkevalgte organ i all hovedsak blir forsvarlig utredet, men at sakene som blir lagt fram for politisk behandling mangler bred vurdering av alternative løsninger og konsekvenser. Malene for saksutredning legger heller ikke direkte til rette for det. Selv om saksbehandlingssystemet legger opp til god kvalitetssikring, er det svakheter i kvalitetssikringen fra administrativ ledelses side. Ofte blir vedtak i politiske organ mindre konkrete enn det innstillingen fra administrasjonen har lagt opp til. I slike tilfeller er det vanskelig for administrasjonen å følge opp saker. Signal som kommer fram i det politiske ordskiftet kan ofte være vanskelig å fange opp, særlig for ferske ledere og saksbehandlere. samhandlingen og dialogen mellom politisk og administrativ ledelse var i begynnelsen kjennetegnet ved en til tider «røff tone». Samhandlingen har utviklet seg i positiv retning, med større gjensidig forståelse av hverandres roller. Forvaltningsrevisjonen viser at det er et stykke å gå til ledere og ansatte har felles kommuneidentitet og praksis på tvers av de to tidligere kommunene.