Oppfølging av næringsutvilking
25. november 2013Nummer: 201317
Tema: Lokal og regional utvilking
Kommune: Hemne
Undersøkelsen viser at selv om kommunen gjør et godt arbeid med å samle inn og bearbeide informasjon/data om effekten av kommunens næringsutvikling, er det ikke mulig å synliggjøre at arbeidet har relevans/effekt i forhold til å nå kommunens overordnede mål. Kommunen har imidlertid god oversikt over bruken av budsjettmidler, og det blir dette som i stor grad avspeiler de prioriteringer kommunen har gjort.
Undersøkelsen viser videre at den uformelle, løpende kontakten mellom kommunen og næringshagen gir eierne stor grad av mulighet til å styre selskapets aktiviteter på en fleksibel måte. Denne type uformell styring er imidlertid mindre egnet til å ivareta viktige hensyn som etterprøvbarheten for de disposisjonene kommunen gjør som eier, og selskapets eventuelle behov for å ha tydelige, etterprøvbare signaler å forholde seg til.
KOSTRA-rapportering
29. oktober 2013Nummer: 201316
Tema: Kostra
Kommune: Selbu
Kommunen har i all hovedsak lagt til rette for å sikre god kvalitet på rapportering av KOSTRA-data. De har noen utfordringer på enkelte områder som tydeliggjøring av årshjul og skriftliggjøring av prosedyrer. Fokus på gode grunnlagsdata og bruk av KOSTRA-data i sentrale dokument og i sitt strategiske arbeid, viser at kommunen har et aktivt forhold til KOSTRA-data. Dette bidrar til kvalitet på KOSTRA-dataene.
En årlig evaluering av rapporteringen vil kunne gi et grunnlag for å vurdere eventuelle endringer i rutinene til neste rapportering. Dette for å avdekke feil og svakheter i rapporteringen og forbedre rapporteringen til neste år. Dette kunne og fungert som arena for å ta opp og avdekke mulige problemområder.
Kommunen har manglende system for håndtering av abonnement innen vann og avløp. Det er viktig at kommunen tar tak i dette og sikrer at alle abonnementer blir belastet riktig avgift. Det vil kunne være hensiktsmessig å etablere et elektronisk forsystem for å håndtere dette.
Regionale utviklingsmidler
01. oktober 2013Nummer: 201315
Tema: Lokal og regional utvikling
Kommune: Sør Trøndelag fylkeskommune
Rapporten ser på om det er etablert nødvendige arenaer for samhandling og samordning av fylkeskommunale, kommunale og statlige virkemidler for regional næringsutvikling, om prosjektene som gjennomføres i regi av STFK har oppnædd resultater som somsvarer med det som var målsetning med, og forutsetning for støtten. Videre ser rapporten på om fylkeskommunen har styring og kontroll med forvaltningen av de regionale utviklingsmidlene, enden de forvaltes internt i organisasjonen eller av eksterne aktører.
Utgifer til personellsektoren - Fraværsproblematikk
10. september 2013Nummer: 201314
Tema: Organisasjon, ledelse og administrasjon
Kommune: Hitra
Undersøkelsen viser at kommunen har et sykefravær noe over landsgjennomsnittet og andre kommuner og dette har stegen noe siden 2007. Kommunen har etablert et godt system for å kartlegge og følge opp sykefraværet. Likevel fungerer ikke nærværstiltak innen ledelse, bemanning, vikar og tilrettelegging for alle noe det er viktig for kommunen å fortsatt ha fokus på. Det er også betydelige utgifter knyttet til kommunens fravær i følge våre beregninger.
Tilpasset opplæring og tidlig innsats
03. juni 2013Nummer: 201313
Tema: Skole
Kommune: Midtre Gauldal
Denne forvaltningsrevisjonen viser at Midtre Gauldal i all hovedsak legger til rette for å tilby tilpasset opplæring ihht lov og regelverk. Kommunen har implementert system for skolevurdering som skal ivareta de krav som følger av opplæringsloven og forskrift til denne. I dette systemet synliggjøres også føringer knyttet til tilpasset opplæring. Revisor påpeker at det er potensiale for å synliggjøre lovens krav til lærertetthet på 1.-4. trinn på en bedre måte. I rapporten er det synliggjort at skolene varierer opplæringen på en måte som synes å ivareta kravene for tilpasset opplæring. Det er også implementert en styrking av lesing som grunnleggende ferdighet i henhold til opplæringslovens presisering av tidlig innsats. En tilsvarende satsning på regning er foreløpig ikke gjennomført i kommunen. Revisor har derfor funnet grunn til å påpeke at kommunen har svakheter knyttet til arbeidet med tidlig innsats i regning som grunnleggende ferdighet. Kommunens resultater på nasjonale prøver i 5.klasse over de siste fem år understreker viktigheten av en slik satsning. På bakgrunn av revisors undersøkelser er rådmannen gitt anbefalinger om å synliggjøre lovkravet til lærertetthet på 1.-4.trinn på en noe bedre måte i sin helhetlige skolevurdering, og at han følger opp tidlig innsats i regning som grunnleggende ferdighet.
Tilpasset opplæring og tidlig innsats
03. juni 2013Nummer: 201312
Tema: Skole
Kommune: Klæbu
I denne forvaltningsrevisjonen er det satt fokus på Klæbu kommunes arbeid med tilpasset opplæring og tidlig innsats. Det er gjennom revisors undersøkelser dokumentert at Klæbu kommune har etablert et system for å kunne ivareta kravene for tilpasset opplæring og tidlig innsats i opplæringsloven. Kommunen har et lett tilgjengelig kvalitetssystem som beskriver tilpasset opplæring, og forholdet mellom ordinær undervisning og spesialundervisning. Det synliggjøres også rutiner og maler for spesialundervisning. Kommunen følger også opp alle obligatoriske kartlegginger og prøver fra utdanningsdirektoratet. Det er synliggjort at kommunen ikke har utarbeidet noen tilstandsrapport/tjenesteanalyse siden 2010. Slik rapportering/analyse skal ihht opplæringsloven utarbeides og drøftes av kommunestyret årlig.
Klæbu kommune synes i all hovedsak å oppfylle de føringer som gjelder for tilpasset opplæring og tidlig innsats i grunnskolen. Gjennom revisors undersøkelser er det avdekket at man kun sporadisk har iverksatt tiltak for elever med svake ferdigheter i regning, noe som kan betegnes som en svakhet ved kommunens arbeid med tidlig innsats. Dessuten fremheves lærertetthet og arealutfordringer som begrensninger for ytterligere tilpasning av opplæringen.
På denne bakgrunn har revisor formulert anbefalinger om at rådmannen bør påse at tilstandsrapportering utarbeides og drøftes av kommunestyret årlig, og at man iverksetter tiltak overfor de elevene med svake ferdigheter i regning.
Eierstyring DalPro AS
30. mai 2013Nummer: 201311
Tema: Eierskap
Kommune: Hitra
I denne kontrollen har vi undersøkt om Hitra kommune har et system for å forvalte sine eierinteresser i DalPro AS. Vi konkluderer med at kommunen ikke har etablert et godt system for oppføling av sine eierinteresser, en eiermelding er planlagt behandlet i kommunestyret i 2013 vil gi føringer for eierstyringen i kommunen. Økonomi, organisering og oppgaver i DalPro AS er i samsvar med selskapets formål etter våre vurderinger.
Eierstyring DalPro AS
30. mai 2013Nummer: 201310
Tema: Eierskap
Kommune: Frøya
I denne kontrollen har vi undersøkt om Frøya kommune har et system for å forvalte sine eierinteresser i DalPro AS. Vi konkluderer med at kommunen ikke har etablert et godt system for oppføling av sine eierinteresser og det er ordfører som utfører eierstyringen i kommunen på vegne av kommunestyret. Økonomi, organisering og oppgaver i DalPro AS er i samsvar med selskapets formål etter våre vurderinger.
Regional plan klima og energi - STFK
29. mai 2013Nummer: 201309
Tema: Klima og miljø
Kommune: Sør-Trøndelag Fylkeskommune
Denne forvaltningsrevisjonen gjennomgår oppfølgingen av regional plan klima og energi i Sør-Trøndelag fylkeskommune. Konklusjonen viser til at oppfølgingen av regional plan klima og energi er varierende. Det er satt tydelige resultatmål for utslipp av klimagasser, men manglende dokumentasjon gjør det vanskelig å vurdere måloppnåelse ut over gjennomføring av det enkelte tiltak. Hovedtrekkene er at fylkeskommunen implementerer tiltak i tråd med regional plan og tilhørende handlingsprogram, men at det i for liten grad vektlegges å frambringe status og resultat i forhold til overordnede målsettinger.
Tidlig innsats - Barnehage og skole
29. mai 2013Nummer: 201308
Tema: Barn og unge
Kommune: Skaun
I denne rapporten konkluderer vi med at kommunen ikke har fulgt tilstrekkelig opp opplæringslovens bestemmelse om tidlig innsats og økt lærertetthet i fagene norsk og matematikk på 1. trinn. Lærertettheten har gått ned på 1. 4. trinn i perioden 2008 2012. Kommunen har hatt en lesesatsing på de første trinnene, men har ikke styrket opplæringen i matematikk.
Som følge av tilsyn fra Fylkesmannen har kommunen satt igang et arbeid med helhetlig system for planlegging og oppfølging av opplæringen i kommunens skoler.
Kommunen tilbyr for tiden barnehageplass til alle med lovfestet rett som ønsker plass. Kommunen har informasjon som viser kapasitet og kapasitetsbehov i årene framover. Vi konkluderer også med at det er forbedringspotensial når det gjelder løpende kontakt mellom barnehage/skole og foreldre.
Malvik Næringsbygg AS
08. mai 2013Nummer: 201307
Tema: Eierskap
Kommune: Malvik
Malvik Næringsbygg AS er et lite, heleid kommunalt selskap uten fast administrativt ansatte, som har som formål å drive utleiebygg og bidra til næringsutvikling gjennom investeringer. Denne kontrollen viser at kommunen er en aktiv eier i selskapet, men at eierstyringen skjer gjennom uformelle rammer. Vi anbefaler kommunen å opptre mer profesjonelt i sin eierutøvelse, og å styre selskapet gjennom etablerte, formelle rammer, med større grad av åpenhet og etterprøvbarhet. Selskapet skal etter vår vurdering følge lov om offentlige anskaffelser det har det ikke gjort.
Eierskapskontroll
25. mars 2013Nummer: 201306
Tema: Eierskap
Kommune: Meldal
I denne kontrollen har vi undersøkt om Meldal kommune har et system for å forvalte sine eierinteresser i Meldal Miljøanlegg AS og Meldal Næringssenter AS. Vi konkluderer med at kommunen har et godt system for oppføling av sine eierinteresser, og at ordfører i praksis utøver et aktivt eierskap i selskapene. Vi mener at det er behov for å gjennomføre årlige eiermøter for å involvere kommunestyret mer i eierskapsdebatten.
Selskapskontroll i AtB
20. mars 2013Nummer: 201305
Tema: Eierskap
Kommune: Sør Trøndelag fylkeskommune
I denne selskapskontrollen vurderer vi om STFK utøver sitt eierskap i AtB AS på en god og ryddig måte, om AtB utfører oppdragene sine i tråd med bestilling, om de følger regelverket for offentlige anskaffelser og om driften i AtB er kostnadseffektiv. Konklusjonene er i hovedsak positive.
Eierskapsforvaltning
06. mars 2013Nummer: 201304
Tema: Eierskap
Kommune: Melhus
I denne kontrollen har vi undersøkt om Melhus kommune har et system for å forvalte sine eierinteresser i ulike selskaper. Vi konkluderer med at kommunen har god oversikt over selskapene og klare mål med sine eierinteresser, og at ordfører i praksis utøver et aktivt eierskap i de fleste selskapene. Vi mener likevel at det er behov for å involvere kommunestyret mer i eierskapsdebatten, og at det bør skje gjennom hyppigere behandling av en eiermelding.
Sykefravær og nærvær
01. mars 2013Nummer: 201303
Tema: Organisasjon, ledelse og administrasjon
Kommune: Meldal kommune
Kommunen har hatt en reduksjon i sykefraværet. De har ikke nådd nasjonale eller egne mål om redusert sykefravær. Fraværet har jevnt over vært i overkant av landsgjennomsnittet, men ift andre kommuner, utmerker ikke Meldal seg hverken ved å ha et høyere eller lavere sykefravær. Kommunen har etablert tilfredsstillende rutiner for å forebygge og redusere sykefraværet, men har et forbedringspotensial i å involvere verneombud. Det kan være hensiktsmessig å ha fokus på medarbeidersamtaler som et middel for å kartlegge mulige årsaker til sykefravær. Kommunen kan ha noe økt fokus på bruk av tilgjengelige virkemidler som IA-bedrift.
Opplæring til elever i helseinstitusjoner
25. januar 2013Nummer: 201302
Tema: Skole
Kommune: Sør Trøndelag fylkeskommune
Fylkeskommunene har plikt til å sørge for opplæring til elever som er innlagt i helseinstitusjoner og som har rettigheter etter opplæringsloven. I denne forvaltningsrevisjonen er det satt fokus på hvordan Sør-Trøndelag fylkeskommune utøver skoleeiermyndigheten på dette området. Revisors undersøkelser viser at det er store mangler i skoleeiers system for å sikre at slik opplæring skjer i samsvar med regelverket. Det er dessuten store svakheter knyttet til informasjonsutveksling og kommunikasjon med helseinstitusjonene, og videre ut mot den enkelte elev/foresatte. I sum viser rapporten at STFK mangler system og nødvendig dokumentasjon av den opplæring som blir gitt. Revisor anbefaler avslutningsvis at fylkesrådmannen etablerer et system som sikrer at opplæring til elever i helseinstitusjoner blir gjennomført i samsvar med regelverket.
Opptrappingsplanen for psykisk helse
11. januar 2013Nummer: 201301
Tema: Helse og omsorg
Kommune: Melhus
Rapporten viser at Melhus kommune i all hovedsak har fulgt opp opptrappingsplanen for psykisk helse målrettet, med et bredt sett av satsinger og tiltak for voksne og barn og unge. De mest omfattende tiltakene har vært innenfor psykiatrisk helsetjeneste og botilbudet Idrettsveien. Kommunen har i tillegg benyttet midlene innenfor andre tjenester som også har brukere som i perioder kan ha behov for psykiske helsetjenester. Kommunen har etablert gode samarbeidspunkt både internt i organisasjonen og eksternt mot 2. linjetjenesten.