Etikk og varsling
18. november 2014Nummer: 201415
Tema: Etikk og omdømme. Og organisasjon, ledelse og arbeidsmiljø
Kommune: Sør-Trøndelag Fylkeskommune
Denne rapporten oppsummerer forvaltningsrevisjon av arbeid med etikk og varsling i STFK. Vi har undersøkt om STFK følger opp føringer for arbeid med etikk og varsling i organisasjonen. Føringene finnes i hovedsak i STFKs etiske retningslinjer , arbeidsmiljøloven og retningslinjer for varsling . Generelt oppsummerer vi at det er grunn til å tro at det er bevissthet om etisk forsvarlig forvaltning og tjenesteyting i STFKs organisasjon. Vi har mye informasjon som tyder på at ledelse og ansatte diskuterer saker og oppgaver i lys av etikk. Vi konkluderer likevel med at er om lag 25 % av de ansatte i organisasjonen som ikke kjenner til at STFK har etiske retningslinjer. Selv om lederne i STFK er bevisste sitt ansvar for å gjøre de etiske retningslinjene kjent og legge til rette for diskusjoner om etikk og etiske spørsmål i sine enheter, tyder våre data på at dette skjer sporadisk. Etikk diskuteres når usikkerhet oppstår i den praktiske hverdagen og når det har oppstått uheldige hendelser utenfor organisasjonen. De etiske retningslinjene er ikke i så stor grad implementert i disse diskusjonene, og heller ikke andre systematiske tilnærminger. Retningslinjene for varsling etter arbeidsmiljøloven ble vedtatt ved utgangen av 2007. Retningslinjene er for lite kjent i organisasjonen, både blant ansatte og ledere med personal- og økonomiansvar. STFK har nesten ikke hatt varslingssaker etter at retningslinjene ble vedtatt. Vi har ikke informasjon som tilsier om saker har blitt håndtert formelt riktig eller feil.
Byggesaksbehandling
29. oktober 2014Nummer: 201414
Tema: Planlegging, bygg og eiendom
Kommune: Orkdal
Denne forvaltningsrevisjonen viser at Orkdal kommune ikke har tilfredsstillende rutiner for tilsyn med byggesaker, og at kommunen bryter saksbehandlingsfristene i et titalls saker per år. Kommunen har videre noen utfordringer med sin dispensasjonspraksis: særlig at folkevalgt nivå og administrasjonen har noe ulikt syn på hva som skal til for å få dispensasjon. Det bidrar til å gjøre dispensasjonspraksisen uforutsigbar for kommunens innbyggere.
Helhetlig innsats for utsatte barn og unge
30. september 2014Nummer: 201413
Tema: Barn og unge
Kommune: Skaun Kommune
I denne rapporten oppsummerer vi resultat og vurderinger rundt Skaun kommunes arbeid med helhetlig innsats for barn og unge i en utsatt situasjon. Det er kontrollutvalget som har gitt oss oppdraget, og de har vært opptatt av hva som gjøres av forebyggende og helhetlige tiltak.
Helhetlig innsats for utsatte barn og unge
30. september 2014Nummer: 201412
Tema: Barn og unge
Kommune: Frøya Kommune
Denne rapporten oppsummerer resultat av forvaltningsrevisjon av Frøya kommunes helhetlige innsats overfor barn og unge i en utsatt situasjon.
Helhetlig innsats for barn og unge
23. mai 2014Nummer: 201411
Tema: Barn og unge
Kommune: Orkdal Kommune
I denne forvaltningsrevisjonen har revisor belyst kommunens helhetlige innsats for barn og unge, med vekt på det forebyggende arbeidet i barnehager, skoler og ved helsestasjons- og skolehelsetjenesten. Undersøkelsene har vært innrettet mot å belyse hvordan kommunen arbeider planmessig og systematisk overfor barn og unge som kan være i en utsatt situasjon, hvordan man identifiserer, iverksetter tiltak og følger opp disse barn og unge. I tillegg er det undersøkt hvordan tjenester overfor barn og unge samhandler med andre tjenester og med foresatte/hjemmet. Revisor konkluderer med at tjenestene på en tilfredsstillende måte arbeider forebyggende overfor barn og unge i en utsatt situasjon, og at det er lagt til rette for hensiktsmessige samarbeidsarenaer for å ivareta samhandling mellom tjenester, og mellom tjenester og foresatte/hjemmet. Revisors anbefaling til rådmannen er å vurdere behov for felles overordnede mål i det forebyggende arbeidet, og å sørge for at prioriterte tverrfaglige samarbeid gjennomføres som forutsatt.
Fagopplæring
23. mai 2014Nummer: 201410
Tema: Opplæring, utdanning
Kommune: Sør-Trøndelag fylkeskommune
Forvaltningsrevisjonen har tatt for seg utvalgte områder innenfor fag- og yrkesopplæringen i Sør-Trøndelag fylkeskommune. I rapporten belyses blant annet samhandling mellom grunnskole og videregående skole, informasjonsarbeid overfor elevene før overgang til lære, og skoleeiers oppfølging av opplæring i bedrift. Rapporten viser at fylkeskommunen i hovedsak ivaretar overganger og informasjonsarbeid på en tilfredsstillende måte. Når det gjelder oppfølging av lærebedrifter og lærlinger/lærekandidater, så konkluderer revisor med at skoleeier ikke har tilstrekkelig informasjon til å kunne påse at lærebedriftene ivaretar godkjenningskrav, gir nødvendig opplæring og ivaretar oppfølging i henhold til regelverk og kontrakter.
Næringsutvikling - Bruken av tilskuddsmidler
14. mai 2014Nummer: 201409
Tema: Lokal og regional utvikling
Kommune: Meldal Kommune
Undersøkelsen er rettet mot om kommunen har styring med midler til næringsutvikling, og om det er etablert effektive samarbeidsarenaer med aktuelle aktører. Undersøkelsen viser at kommunens system for tildeling av tilskuddsmidler er i samsvar med gitte føringer. Men det savnes en årlig rapportering knyttet til de strategiske målene for næringsutviklingen. Kommunen har samarbeid med relevante aktører knyttet til næringsutvikling, men undersøkelsen viser at oppgavene for å sikre et hensiktsmessig samarbeid kan gjennomgås.
Offentlige anskaffelser - følges regelverket?
08. mai 2014Nummer: 201408
Tema: Organisasjon, ledelse og administrasjon
Kommune: Melhus kommune
Denne rapporten handler om Melhus kommune følger regelverket for offentlige anskaffelser, og om inngåtte innkjøpsavtaler blir fulgt iht. avtalevilkår. Vi konkluderer med at kommunen har en god del mangler i gjennomføringen av egne anskaffelser i forhold til gitte føringer. Det er også mangler knyttet til journalføring og arkivering av saksdokumenter som må følges bedre opp i kommunen. Kommunens system for, og oppfølging av avtalelojaliteten til fylkesavtalen er meget bra. Kommunen har delegert innkjøpsansvaret i egen organisasjon, noe som er hensiktsmessig. Men de kan med hensikt styrke kompetansen til denne, for å sikre at anskaffelser utføres i samsvar med regelverket.
Eiendomsforvaltning og tildeling av utleieboliger
15. mars 2014Nummer: 201407
Tema: Saksbehandling og forvaltning
Kommune: Midtre Gauldal Kommune
I denne forvaltningsrevisjonen har vi undersøkt om forvaltningen av bygninger og utleieboliger er i samsvar med vedtatte målsettinger. I undersøkelsen rettes fokuset mot kommunens systematiske arbeid for å vedlikeholde bygningsmassen og for å ivareta verdien i denne. I tillegg ser vi om kommunens forvaltning av utleieboliger er i samsvar med innbyggernes behov hvor søkelyset rettes mot: at tilbudet av utleieboliger er forankret i langsiktige føringer, saksbehandling ved tildeling, om utleieboliger er et korttidstilbud og om Husbankmidlene benyttes for å motivere leietakere til å eie egen bolig.
Selskapskontroll av TrønderEnergi
01. mars 2014Nummer: 201406
Tema: Selskapskontroll
Kommune: Melhus Kommune
Kontrollen viser at eierstyringen i TrønderEnergi har mangler og bør bli mer profesjonell. TrønderEnergi har solid økonomi og i hovedsak god økonomisk styring, men nettselskapet har hatt store utfordringer etter fusjonen med Trondheim Energi Nett.
Selskapskontroll - MedTech
24. januar 2014Nummer: 201405
Tema: Eierskap
Kommune: Sør-Trøndelag fylkeskommune
I denne selskapskontrollen vurderer vi om STFK utøver sitt eierskap i MedTech på en god og ryddig måte, og om virksomheten drives i samsvar med gitte føringer innen økonomi, organisering og formål. Konklusjonene er i hovedsak positive.
Kvalitet i barnehagene
23. januar 2014Nummer: 201404
Tema: Barn og unge, Barnehage
Kommune: Melhus
Denne forvaltningsrevisjonen har belyst ulike sider av kvalitet i barnehagene i Melhus kommune. Den overordnede problemstillingen har vært om Melhus kommune sikrer tilfredsstillende kvalitet i barnehagene? Revisor konkluderer i rapporten med at kommunens arbeid for å sikre kvalitet i barnehagene i Melhus er tilfredsstillende. Det er i undersøkelsene lagt vekt på sentrale kvalitetsfaktorer som planlegging, samarbeid med andre tjenester/aktører, bemanning, kompetanse, søkeprosess, opptak, dekningsgrad og tilsyn/kontroll. Revisor berører ikke faktorer som økonomi, likeverdig behandling av offentlige og private barnehager, og det fysiske miljøet. I rapporten påpekes at systematisk og forutsigbart tilsyn med barnehagene i kommunen, over tid, har bidratt til forbedringsarbeid og bevissthet omkring kvalitet i barnehagene. Det anbefales avslutningsvis at rådmannen bør arbeide videre med å sikre en forutsigbar og god dialog mellom barnehagene, barneverntjenesten og helsestasjonstjenesten.
Trafikksikkerhetsutvalgets tiltaksplan
19. januar 2014Nummer: 201403
Tema: Samferdsel - Trafikksikkerhet
Kommune: Sør-Trøndelag Fylkeskommune
I denne undersøkelse har vi sett på Sør-Trøndelag fylkes trafikksikkerhetsutvalg (FTU) sitt arbeid med trafikksikkerhet, med fokus på samordning og gjennomføring av trafikksikkerhetstiltak, tilskuddsforvaltning og evaluering/rapportering. Undersøkelsen viser at FTU har gjennomført det planlagte trafikksikkerhetsarbeidet. FTU administrerer 2 tilskuddsordninger, Aksjon skoleveg og Støtte til lokale trafikksikkerhetstiltak. I håndteringen av tilskuddsordningen Aksjon skoleveg har det vært utfordringer med at kommunene ikke gjennomfører prosjektene som forutsatt i søknaden, noe som har bundet opp midler og medført en uoversiktlig budsjettsituasjon. FTU har iverksatt flere tiltak for å motvirke dette, og regnskapsinformasjonen tyder på at tiltakene har effekt. Når det gjelder rapportering og oppfølging av det gjennomførte arbeidet, viser undersøkelsen at fylkeskommunen har et informasjonsbehov utover den avtalte rapporteringen.
Malvik Biogass
10. januar 2014Nummer: 201402
Tema: Selskapskontroll
Kommune: Malvik
Undersøkelse om Malvik kommunes engasjement i biogasselskapet. Undersøkelsen viser at kommunen og et kommunalt selskap har tapt tilsammen kr 27,7 mill på forsøket på etalering av et biogassanlegg. Revisjonen er kritisk til kommunens håndering av prosessen på flere punkter, men særlig til ordførers salg av kommunens aksjer, som innebar et klart brudd på kommuneloven.
Kostnadseffektivitet innen vann og avløp i Klæbu kommune
06. januar 2014Nummer: 201401
Tema: Organisasjon, ledelse og administrasjon
Kommune: Klæbu
Undersøkelsen handler om kommunens vann- og avløpstjeneste er i tråd med krav, om hvordan gebyrnivået innenfor vann- og avløp er sammenlignet med andre, samt generell kostnadsutvikling. Avslutningsvis ser vi om kommunen følger retningslinjer for beregning av selvkost for vann og avløp. Undersøkelsen viser at kommunen har en betryggende vanntjeneste, men har kapasitetsutfordringer knyttet til avløpsanlegget. Gebyrene knyttet til vann og avløp er noe høyere enn prisveksten og sammenlignbare kommuner og snittgrupperinger. Avslutningsvis konkluderer vi med at i hovedsak følges retningslinjer for beregning av selvkost knyttet til vann og avløp, men at det jevnlig må gjøres oppdateringer av beregningene i modellen.